Sivut

tiistai 10. tammikuuta 2012

Luettua: Snowdrops

Luin vähän aikaa sitten loppuun A.D. Millerin kirjan Snowdrops. Kirja sijoittuu moderniin Moskovaan ja sen raadollisiin puitteisiin. Päähenkilö on 30-jotain brittiläinen expat Nick Platt, joka on jättänyt entisen elämänsä ja lähtenyt Moskovaan työnsä sivussa etsimään itseään ja ottamaan etäisyyttä ongelmiinsa. Hän tapaa monenlaisia ihmisiä; paikallisia ja ulkomaalaisia, joiden hyväntahtoisuus on kysymysmerkki läpi kirjan. Matkan varrella hän sotkeutuu rikokseen, jonka hän vain hiljalleen antaa tapahtua puuttumatta asiaan. Hän on vähitellen tavallaan turtunut oikean ja väärän rajojen häilyvyydestä ja niistä piittaamattomista ihmisistä.

Vaikka kirja on hahmoiltaan fiktiivinen, se sijoittuu ympäristöltään todellisuu- teen. Kirjailija on toiminut The Economistin kirjeenvaihtajana Mosko- vassa ja kirjoittaa pohjaten niihin tunnelmiin, joiden keskellä hän eli ja joita hän kävi läpi henkilökohtaisessa elämässään tuona aikana. Näistä oivalluksista syntynyt teos piti hyvin otteessaan alusta loppuun ja tarjosi perspektiiviä nyky-Venäjän elämän- menoon. Kirja on sävyltään jokseenkin synkkä, mutta niinhän todellinen elämä välillä ainakin nurjalle puolelle kurkattuna on.

Miinusta minulta tulee siitä, että kirja tuntui jotenkin lyhyeltä. Joissain kohdin juoni eteni vähän hätäisesti ja loppu käsiteltiin pois alta melko nopeasti - sitä olisi mielestäni voinut avata lisää ilman jaaritteluakin. Kokonaisuutena kirja oli kuitenkin viihdyttävää ja älyllistä luettavaa. Miller onnistuu mielestäni loistavasti kuvailemaan vaikeita tunteita ja tunnelmia; sellaisia nopeita häivähdyksiä, jotka mielellään painaa taka-alalle niitä tuntiessaan. Päähenkilöön oli helppo samaistua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti