Sivut

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Luettua: Sashenka

Luin tänään loppuun historioitsija-kirjailija Simon Montefioren romaanin nimeltään Sashenka. Tämä paksunpuoleinen pokkari osoittautui loisto-ostokseksi - niin kiehtova oli tarina läpi kirjan. 

Romaani saa alkunsa vuoden 1916 Pietarista, bolshevikkivallankumouksen pyörteistä. Juonen päähenkilö on kuvankaunis ja idealistinen, varakkaalle suvulleen selkänsä kääntävä nuori puoluelainen Sashenka, joka sekaantuu politiikkaan suoraan arvostetun tyttökoulun penkiltä. Tämä osoittautuu valinnaksi, joka inhimillisen virheen ja Stalinin oikun kautta lopulta hänet ja hänen läheisensä tuhoaa. Julman ja arvaamattoman Joe-sedän valtaannousu ja hänen puoluepuhdistuksensa ovatkin yksi kirjan tärkeistä teemoista.

Tarina kulkee vuodesta 1916 vuoteen 1939, jolloin myös tuleville sukupolville tuskaa tuottavat Stalinin mielivaltaiset puolueen sisäiset puhdistukset ovat laajimmillaan. Monen muun tavoin Sashenka perheineen joutuu vaikeuksiin. Perheen lopullinen kohtalo jää kuitenkin avoimeksi, sillä seuraavaksi kerronta harppaa vuoteen 1994. Päähenkilöksi vaihtuu nuori historioitsija Katinka, jonka kautta Montefiore kertoo Sashenkan ja hänen lähipiirinsä traagiset ja vaikeasti selvitettävät kohtalot.

Romaani oli kaikkea mitä odotan hyvältä kirjalta. Se on historiallisesti vakuuttava sekä jännittävä ja tunteisiin vetoava kertomus fiktiivisistä henkilöistä julmana aikana. Montefiore kuvailee hahmot perusteellisesti; hän käyttää sivuja henkilöiden ja tapahtumien pohjustamiseen ja onnistuu siinä ajautumatta sivuraiteille. Oikein viihdyttävää luettavaa Stalinin ajasta kiinnostuneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti