Sivut

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Viroa kierrättäen

Ostin jokin aika sitten keskustan lähistön kierrätyskeskuksesta kirjan. Enkä mitä tahansa kirjaa, vaan ensimmäisen vironkielisen kirjani. Kirjaostos ei ollut suunnitteilla, mutta kierrätyskeskuksen pitkän kirjahyllyn edessä päätin spontaanisti siirtyä seuraavaan vaiheeseen kielen opiskelussa. Löysin ilokseni jopa kirjan, jonka olin ajatellut muutenkin lukea, nimittäin Suur Gatsbyn (Great Gatsby). Kyseinen kirja on vuodelta 1966, mutta näyttää lukemattomalta. Sivut ovat kellastuneet ja paperi hurjan ohutta; verrokkina Suomessa painetuissa vanhoissa kirjoissa paperi on usein melkein kartonkimaista. Leffaversio Great Gatsbysta tulee tänne toukokuussa ja tavoitteeni on ehtiä kirjassa mahdollisimman pitkälle sitä ennen. Kirja-leffayhdistelmät ovat hauskoja; minusta on mielenkiintoista nähdä miten (hyvä) kirja on tulkittu valkokankaalle. Viimeksi kirjoitin Anna Kareninasta.


Vanhat kirjat kierrätyskeskuksessa olivat kauniin tunnelmallisia ja voisin vaikka sisustaa niillä. Olisin mielelläni ostanutkin pinkan kirjoja vain niiden viehätyksen takia, mutta mieheni ja minun esteettiset näkemykset tällä kertaa (kuten yleensä) vähän poikkesivat toisistaan. Jos eläisin yksin, asuntoni muistuttaisi varmaan museota. Rakastan vanhoja tavaroita ja vanhaa aikaa henkiviä esineitä, mitä ne sitten kulloinkin ovat.

Uuskasutuskeskuksen suhteen olin rehellisesti sanottuna lievästi ennakkoluuloinen. Suomalaisessa vastineessa (Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus) ilmaistorillakin aarteita penkoneena epäilin tallinnalaisen version olevan vielä vähän "kierrätetympi". Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus (jolla on siis useampikin toimipaikka) on aika kahtiajakoinen; välillä tekee löytöjä, toisinaan taas puliukkoporukka on käynyt ilmaistorilla vaihtamassa vaatepartensa. Kyseinen kerta syöpyi nenän limakalvoille melko lähtemättömästi.

Kumihanskoja tai pyykkipoikaa nenään ei lopulta tosiaankaan tarvittu, eikä niitä olisi kyllä mukana ollutkaan. Kierrätyskeskus oli siistimpi kuin odotin ja löysin kirjan lisäksi muutakin. Astioita olisin huolinut kassillisen, mutta yhteiselämä tosiaan on kompromisseja ja astiatkin jäivät. Uudenveroisen Neuvostoliiton aikaisen "maatuskahenkisen" siivousmekon kuitenkin ostin. Se saa lähiaikoina uutta käyttöä hameena ja/tai kangaskassina. Ruusukuosi se vain osuu ja uppoaa vuodesta toiseen. 

Olen päässyt viron kielen kanssa askeleen eteenpäin myös puhumisen suhteen. Vaihdoimme parin luistelukaverini kanssa vähän aikaa sitten kielen englannista viroon. Päätin, että nyt riitti mukavuusalueella höpöttely, puhumaanhan oppii vain rohkeasti puhumalla. Ja keskusteluhan sujuu paikoitellen jopa yllättävän hyvin: minä kuuntelen sujuvasti ja muut antavat minulle vähän armoa ja aikaa, että saan asiani sanottua. On ihanaa huomata miten myönteisesti toiset suhtautuvat yrittämiseeni: haluavat ymmärtää, antavat sanoja ja korjaavat taivutuksia. Ja joka kerta opin lisää, mikä taas lisää motivaatiota. Olen tästä todella kiitollinen. Ehkä pelkäsin, että jäisin yksin jos alkaisin sönköttämään, mutta turha pelkohan se onneksi oli :) Kun samalla käy läpi sanastoa ja kielioppia, tuttuja sanoja ja taivutuksia puheen seasta alkaa löytymään ja vähitellen niitä saa myös käyttöön. Käyn samalla myös säännöllisen epäsäännöllisesti viron tunneilla.

Ilmoittauduinkin eilen suunnitelmieni mukaisesti toukokuun alun A2 -tason kielikokeeseen. Se on matalin taso, sillä en tosiaan oikein edes tiedä tämänhetkistä tasoani. Voi olla, että puheessa olen A2 -tasolla, lukemisessa ja kirjoittamisessa mielestäni jo vaativammalla. Jos tuntuu, että koe menee helposti, syksyllä voin suorittaa B1 -tason. Siihen mennessä on toivottavasti puhuminenkin vähän sujuvampaa. Kokeen läpäistyään täällä saa hakea oppitunteihin laittamansa rahan takaisin. Se ainakin periaatteessa motivoi hakeutumaan opetuksen pariin ja antaa muutenkin myönteisen mielikuvan: olisi kiva, että oppisitte. (Mikä toisaalta on myös vaatimus esimerkiksi Viron kansallisuuden saamiseksi). 

Mikä teidän muiden reseptinne uuden kielen oppimiseen on? Löytyykö muita viron kielen opettelijoita? Entä oletteko käyneet Tallinnassa kirppareilla tai kierrätyskeskuksissa? Vinkit ja kokemukset tulisivat tarpeeseen. Yksi asia mitä todella Suomesta kaipaan, on kunnollinen kirpputori. Paikalliset Humanat ovat vähän liikaa Uffin kaltaisia, niistä löytää kyllä kivoja vaatteita, muttei kuitenkaan tee varsinaisia löytöjä. Ne ovat liian suosittuja ja läpikoluttuja ;)

3 kommenttia:

 1. Laitanpa ensimmäisen kommenttini ja ilmoittaudun samalla uudeksi lukijaksi. =) Oli kiva löytää blogisi, kivoja juttuja! Itse haikailen Tallinnaan takaisin, asui siellä 8/2010-9/2011. Nyt asun Venäjällä Pietarissa.

  Tallinnaan muuttaessani en osannut sanaakaan viroa. Vuoden aikana kielitaito muodostui jonkinlaiseksi ihan vain katsellen, kuunnellen ja lukien. Nyt Pietarissa asuessani olen alkanut opiskella viroa ihan oikeasti, tällä hetkellä takana vajaa 7kk:n opiskelu yksityisopettajan johdolla 4krt/kk. Yritän lukea netistä viron kielellä kaikkea sellaista, joka muutenkin kiinnostaa. Siinä oppii niitä itselle tärkeitä sanoja ja ilmaisuja.

  Kevätterkuin Pietarista,
  Suski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitokset kivasta kommentistasi, on niin mukava saada tällaisia :) Pietarissa on varmasti myös todella mielenkiintoista asua, minä onneton en ole siellä edes käynyt. Tämä epäkohta täytyy kyllä korjata!

   Hauska kuulla, että viron kieli jäi siinä määrin mieleen, että halusit jatkaa sen opiskelua. Tuolla tahdilla puhut varmasti jo ihan hyvin :) Olen huomannut, että sitkeä lukeminen palkitaan, vaikka se välillä tuntuukin työläältä ja hitaalta. Luetut sanat jäävät osin passiiviseen muistiin ja kun niitä kuulee käytettävän, ne palautuvat mieleen. Mulle on käynyt näin monta kertaa; olen tajunnut sanan kuullessani, että luin tämän Suur Gatsbysta, tästä ensimmäisestä vironkielisestä romaanista, jota luen (edelleen..). Seuraavaksi kirjaksi valitsen sitten aidosta virolaisen romaanin, niin tulee sivistystä silläkin rintamalla :)

   Minä uskon kanssa, että näitä Tallinna-aikoja tulee ikävä jos/kun me lähdemme tästä eteenpäin. Liian paljon on kuitenkin maailmassa nähtävää ja koettavaa, että ihan vielä osaisi ajatella asettuvansa aloilleen, kun vasta pääsi Suomesta irtautumaan ;) Mutta jossain vaiheessahan voi palata jos ikävä yltyy liian kovaksi.

   Oikein mukavaa kesän odotusta sinne naapuriin!

   Poista
  2. Kiitoksia, samoin sinne Tallinnaan!

   Pietari on tosiaan hieno kaupunki, varsinkin kesällä. Suosittelen käymään! =)

   Suski

   Poista