Sivut

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

The Jewel of St Petersburg

The Jewel of St Petersburg on yksi Kate Furnivallin romantiikkaa, draamaa, historiaa ja seikkailua yhteen punovista romaaneista. Tällä kerralla liikutaan tsaarinajan Pietarissa vuodesta 1910 bolsevikkivallankumouksen alkuun vuoteen 1917. Kirjan kuvaamien vuosien aikana venäläisten seurapiirien elämäntyyli joutuu ahtaalle ja katoaa.

Tarina alkaa varakkaan Ivanovien perheen idyllin särkymisellä vallankumouksen alkaessa tehdä tuloaan. Valentina on perheen vanhempi tytär ja lahjakas pianisti, jonka odotetaan siirtyvän suoraan lapsuudenkodistaan silmäätekevän miehen vaimoksi. Työntekoa tai koulutusta häneltä ei odoteta, mutta Valentina haluaa toisin. Poliittisen ilmapiirin muuttuessa hän saa tilaisuuden itsenäistyä kouluttautumalla sairaanhoitajaksi.

Soittaessaan pianoa yläluokan juhlissa Valentina rakastuu ensinäkemältä tanskalaiseen insinööriin Jensiin, mikä ei jää seurapiireiltä huomaamatta. Hyväksyntää suhteelle ei heru ja tilanne kärjistyy. Myös Ivanovien perheen sisäiset ristiriidat pistävät Valentinan puun ja kuoren väliin ja kulkutaudit ja väkivaltaiset mellakat työllistävät tätä sairaalassa. Hänen rakkautensa kuitenkin kestää läpi rankkojen vuosien, jotka vähä vähältä riistävät Valentinalta kaiken tutun ja turvallisen. Vuonna 1917 vallankumous lopulta puhkeaa ja Valentina ja Jens lähtevät riskialttiille pakomatkalle kotikaupungistaan.

Lukemani Kate furnivallin kirjat ovat olleet erikoisia yhdistelmiä siirappista romantiikkaa ja väkivaltaistakin historiaa, eikä tämä teos ole poikkeus. Vaikka pidän erityisesti historiallisesta osuudesta ja kirjojen vahvoista ja neuvokkaista naishahmoista, ihan jatkuvasti en kuitenkaan pystyisi tämän genren teoksia lukemaan, sillä romantiikka ja päähenkilöiden täydellisyys lipsahtavat välillä ällömakean puolelle. Mutta kunhan olo vähän tasoittuu, palaan varmastikin taas tämän kirjailijan teosten pariin. Viihdyttävyys on ainakin taattu.

Löytyykö täältä muuten muita Kate Furnivallin romaanien ystäviä?

Mikä? Kate Furnivall: The Jewel of St Petersburg. Sphere, 2010. Sivuja 455.
Mistä? Tilattu Amazonista (www.amazon.co.uk)
Miksi? Tsaarinajan pietarilaiset seurapiirit, historiaa, romantiikkaa, vallankumous.. mitä muuta enää tarvitaan?
Kannattiko? Kannatti, mitä osasin aiemmin lukemieni Kate Furnivallin teosten perusteella odottaakin. Tässä(kin) tarinassa on romantiikan ja kiiltokuvamaisten päähenkilöiden yliannostuksen vaara, mutta vastavoimina löytyy historiaa ja raakaakin toimintaa. 
Mitä muuta? Valentinan ja Jensin tarina jatkuu epäsuorasti kirjoissa The Russian Concubine ja The Concubine's Secret.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti