Sivut

lauantai 31. tammikuuta 2015

Kisapäiväni

Viikko sitten lauantaina olivat ensimmäiset kisani aikuisena taitoluistelijana. Kisat olivat kansainväliset ja osanottajia oli kymmeniä yhteensä kymmenestä eri maasta. Ohjelmakuvat ovat Kerli Ottin käsialaa.Jännitti ihan hirveästi jo pari viikkoa etukäteen! Viimeiset harkat ennen kisoja menivät aivan plörinäksi, kaatuilin, jalat tuntuivat voimattomilta, tasapaino oli kateissa, elementit eivät tulleet ja ohjelma meni sanalla sanoen täysin pieleen. Tunsin oloni tosi orvoksi mekossani ja ihmisten katseet saivat jalat menemään solmuun. Kimaltava taitoluistelumekko yleisöjäällä herättää huomiota! Edeltävänä iltana kaaduin vielä pari kertaa vanhan kolhun päälle ja polvi särki lopun iltaa. 

Ehkä nämä toikkaroinnit kuitenkin auttoivat "murtamaan jään", koska lauantaina olin ihan iskussa kamalasta jännityksestä huolimatta. Minun luokkani oli vasta yhden jälkeen, joten sain viettää rauhallisen aamun kotona ja laittaa itseni valmiiksi ajan kanssa. Laitoin kisameikin ja hiukset. Hiuksista tuli mielestäni tosi kivat, enkä ole varmasti ikinä laittanut niin paljon lakkaa hiuksiini. Siitähän tulee vähennyksiä jos joku osa hiuksissa tai puvussa pettää. Hiuskoristeen olisi voinut ommella kiinni, mutta se pysyi nyt ilmankin ongelmitta.

Loppukumarrukset ja jäältä pois. Yritin jo aiemmin valmentajani pyynnöstä harjoitella hymyilyä ohjelman aikana, mutta levein hymy on kuitenkin vasta helpotuksen hymy.. posket olivat aivan krampissa.Olimme hallilla jo pari tuntia ennen itse suoritusta ja mukaan piti varata jotain minkä saisi myös alas. Energiaa on pakko olla suoritusta ajatellen. Ampstükkit ovat muuten tosi hyviä virolaisia energiapatukoita - tykkään!

Verryttelemään menossa. Kylmässä hallissa seisoskellessa alkaa tulla horkka päälle ja ennen ohjelmaa on todella tärkeää verrytellä lihakset ja saada kevyt lämpö päälle.


Ryhmämme varsinainen lämmittely. Lämmittelyaika on lyhyt ja sen aikana pitäisi ehtiä käydä läpi ohjelman elementit onnistuneesti. Eli hypyt, piruetit ja askelsarja. Ritti ei meinannut tulla millään, mutta itse suorituksessa se onneksi sitten tuli ongelmitta.

Kiss & Cry ohjelman jälkeen. Hymy ei vain haihtunut :) Kisat tulivat itse asiassa suorana lähetyksenä jossain, joten siinähän sitä sitten oltiin. Tuijotin hämmentyneenä kuvaani ruudussa, kun idea olisi varmastikin ollut katsoa kameraan ;)

Odottelua, odottelua.. Kuuluu vahvasti asiaan :)Teetin puvun ompelijalla ja mielestäni se on todella onnistunut. Ihan minun näköiseni! Halusin klassista, mutta kuitenkin erottuvaa. Pukuani kehuttiin ja kimaltavia nuotteja ihailtiin ja olin tosi ylpeä asustani. Musiikkini oli rauhallinen pianomusiikki ja puku tehtiin myös siihen sopivaksi. Linkitän musiikkini alle, kannattaa kuunnella joka tapauksessa - kappale on todella kaunis.

Kaikki oli uutta sekä kisaan valmistautuessa, että itse kisapäivänä. Katselin toisten ohjelmia ja jännitin tuttujeni kanssa. Hyvissä ajoin piti alkaa lämmittelemään, eli hyppimään, venyttelemään ja käymään läpi kisaohjelmaa lenkkareilla. Valmentajani tuli myös paikalle ja käskytti minua aikataulun suhteen. Hän oli myös se joka ensimmäisenä huomasi, että olin hädissäni jättänyt pukuni alle harmaan urheilutopin. Pelasti minut aika pahalta asumokalta ;) 

Kisoissa oli kolme tuomaria ja pisteet olivat heidän antamiensa pisteiden keskiarvoja. Parhaiten elementeistäni meni tavallinen piruetti ja huonoiten flippi, joka jäi vajaaksi. Paras hypyistäni oli salchow, vaikken siitä itse hyppynä erityisesti tykkää ja myös ritti onnistui. Askelsarja meni myös mukavasti ja ennen kaikkea olin itse todella tyytyväinen suoritukseeni. 

Kuvia ohjelmastani sekalaisessa järjestyksessä:Minä kisaan tällä hetkellä pronssitasolla. Aikuisille on tasot pre-bronze, bronze, silver, gold ja masters. Masters-tasolla ovat sallittuja jo oikeasti vaativat elementit, esim. kolmoishypyt. Kolmoishyppyihin en tule ikinä edes tähtäämään (kakkosia mietin kyllä jo kovasti ;)), mutta on upeaa, ettei aikuisluistelun taso tule todellakaan loppumaan kesken vaikka olisi kuinka paljon taustaa luistelijana. 

Mukana on kaikkia aikuisena nollasta aloittaneista entisiin kilpaileviin taitoluistelijoihin, joilla on pitkä tausta lajin parissa. Yksi motiivi kilpailla ovat aivan ihanat kanssakisaajat! Minulla on ollut ilo tutustua tosi mukaviin luistelijoihin, henki on pääsääntöisesti oikein hyvä ja kaikki kannustavat toisiaan.

Olen saanut monelta kommenttia siitä miten nopsaan olen edennyt vain parisen vuotta luistelleeksi. On todella kannustavaa kuulla tällaista ja rehellisesti olen itsekin yllättynyt miten paljon opin vuonna 2014, joka oli ensimmäinen vuoteni enemmän tai vähemmän tavoitteellisen taitoluistelun parissa oikeilla varusteilla. Sen takia pystyinkin jo tähän kisaan lähtemään :) Toista piruettia en saanut onnistumaan, mutta se ei ole mitenkään huolestuttavaa. Nyt vain treeniä kehiin!

Tämä kokemus oli upea ja olen todella onnellinen, että olen lähtenyt mukaan tähän vaativaan, mutta palkitsevaan lajiin! En vaihtaisi pois yhtäkään kaatumista, kivuliasta ruhjetta tai pieleen mennyttä treeniä, sillä ne kaikki kuuluvat olennaisena osana tähän lajiin ja johdattavat eteenpäin taitoluistelijana. 

Ohjelmamusiikkini oli tämä:

4 kommenttia:

 1. Onnittelut suorituksesta - ja sen hienosta kuvauksesta. Mikä sisukkuus ja herkkyys! Nim. Aikoinaan ensimmäisiin ryhjeisiin lannistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kauniista sanoistasi, piristit kovasti päivääni :) Ymmärrän todella hyvin miksi moni aikuinen lopettaa tämän lajin alkuunsa. Kaatumiset voivat olla alussa tosi holtittomia ja tehdä ihan kunnolla kipeää sekä johtaa myös vammoihin. Olen nähnyt useampia tapauksia kun joku on murtanut jotain tai lyönyt päänsä kunnolla jäähän. Tuollaiset ovat omiaan saamaan aikaan pelon lajia kohtaan ja joskus se pelko voi olla ihan tervettäkin ;) Minun kohdallani varmaan vaikuttaa pitkä ratsastustaustani - on sitä ennenkin pudottu kovaa ja korkealta. Lisäksi se on opettanut hallitsemaan sitä pelontunnetta, joka tietysti meillä kaikilla joskus tulee.

   Aurinkoista kevään odotusta!

   Poista
 2. Kuulostaa kivalta ja jännältä, varmasti hieno olo kisan jälkeen! Asu ja kampaus ovat tosiaan nätit ja hieno musiikki. Peukkuja vaan seuraaviin kisoihin! :)

  Itse olen vuosien mittaan kilpaillut paljon koirien kanssa ja tiedän mitä kisojen jännittäminen on! Koiraporukoissa on sanonta, että hyvin menneet viimeiset harjoitukset ei lupaa hyvää kisapäivälle. Eli mitä huonommin harjoitukset menee, sitä paremmin sujuu kisoissa. :) Jännitys kuuluu myös asiaan, sillä silloin siihen kilpailuun suhtautuu tosissaan.

  -Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia paljon! :) Olin tosi tyytyväinen miten kivat asusta ja muista oheisjutuista tuli. Oli vähän sellainen "prinsessapäivä" omalla tavallaan, varmasti kun harvemmin on aikaa tälläytyä arjessa ja treeneissä on tietysti päällä ihan tavalliset urheiluvaatteet.

   Mä olen ihan samaa mieltä tosta, että kunnon munailu ennen tärkeää päivää on paikallaan. Se auttaa muistamaan, että elämä jatkuu ja maapallo pyörii edelleen vaikka nyt pieleen menikin, eikä se lopulta niin kauhean paljon ihmeellisempää myöskään siellä kisatilanteessa ole.

   Poista