Sivut

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Luettua: Turbulence

Toukokuun kirjaksi valitsin jo hyvän aikaa hyllyssä vuoroaan odottaneen Giles Fodenin Turbulencen. Tarinan muistelija ja päähenkilö Henry Meadows on meteorologi ja matemaatikko, joka kirjan alkulehdillä kirjoittaa muistelmiaan vähintäänkin omituisen Habbakuk-projektin sivussa. Kyseisen kunnianhimoisen projektin tavoite on ollut työstää luksusristeilijä käsitellystä jäästä, päämääränä seilata maailman meriä. Meadows on projektissa mukana matemaatikkona ja kyseisen mahtipontisen aluksen kyydistä hän lopulta jäljettä katoaa. 

Lyhyt ja luonnosteleva intro johdattaa lukijan nopeasti toiseen maailmansotaan. Meadows lähetetään D-Dayn valmistelujen tohinoissa pieneen skotlantilaiseen kylään urkkimaan erikoiselta pasifistiksi kääntyneeltä entiseltä meteorologilta Wallace Rymanilta kaavaa tämän Rymanin numeroon. Kyseisen numeron avulla tiettävästi voitaisiin ennustaa turbulenssin, klassisen fysiikan tärkeimmän arvoituksen käyttäymistä ja sitä kautta säätä. Sään täsmällinen ennustaminen onkin suunnitteilla olevalle maihinnousulle kriittistä.

Asiat eivät skottikylässä kuitenkaan mene niinkuin pitäisi. Ryman kuolee groteskilla tavalla Meadowsin yrittäessä pudottaa sääpalloillaan saksalaista konetta. Juuri ennen kuolemaansa Ryman on kuitenkin luonnostellut numeronsa periaatteet Meadowsille ja tämä uppoutuu syyllisyydentunnossaan intensiiviseen työhön kaavan parissa. Lopulta hän onnistuu laskemaan Rymanin numeron kesäkuun alun päiville ja tästä lähtökohdasta D-Day onnistuneesti juuri ja juuri mahdollisessa säässä toteutetaan. Meadows osallistuu maihinnousuun, mutta haavoittuu helikopterin laskeutuessa ja hänen äänensä katoaa morfiiniruiskeen myötä.

Tarinan viimeisillä sivuilla kertojaksi vaihtuu saksalainen meteorologi, jonka sääkoneen Meadows aiemmin pudotti Rymanin tappaneella tempauksellaan. Saksalainen tuodaan esille käsissä olevan kirjan laatijana, Meadowsin tarinan koostajana ja tämän D-Dayn maihinnousuun liittyvän saavutuksen muistajana. Tässä vaiheessa myös valkenee, että Meadows on selvinnyt haavoittumisestaan hengissä ja myöhemmin omatoimisesti kadonnut jäljettömiin Habbakuk-projektista. Hänen lopullinen kohtalonsa jää kuitenkin avoimeksi.

Turbulence yhdistelee mielenkiintoisia elementtejä; toisen maailmansodan, luonnontieteilijän päähenkilönä sekä historiallisen faktapohjaisen juonen. Puitteistaan huolimatta tarina on kuitenkin suurelta osin kuvaus henkisesti eksyksissä olevasta ihmisestä sekä skotlantilaisen maaseudun sodanaikaisesta ankeudesta. Ei tarina sinänsä ollut huono tai tylsä; siitä vaan paikoin puuttui niitä konsteja ja vauhdikkuutta jotka pitävät mielenkiintoni yllä. Välillä lähdetään pieneen nousukiitoon, mutta palataan nopeasti taas pohtimaan päähenkilön elämän tyhjiötä ja jonkinlaista surullisuutta. Minulle tämän tarinan mielenkiintoisin juoni kertoikin meteorologian ja sään ennustamisen kriittisyydestä D-Dayn valmisteluissa. Ensi kesänä minun olisi tarkoitus matkustaa vähän pidemmälle lomalle Ranskaan ja samalla myös Normandiaan. Maihinnousun faktat täytyykin toisen maailmansodan historiasta kiinnostuneena ehdottomasti kerrata sitä ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti