Sivut

torstai 4. heinäkuuta 2013

Champagne

Viikko Champagnessa on vierähtänyt nopeasti. Ja väsymys on sen mukainen! Uutta tietoa, elämyksiä, makuja ja ajateltavaa on tullut tuutin täydeltä joka päivä. Sampanjan maailma on intensiivinen, eikä ihme, onhan pienellä Champagnen alueella tuhansia innokkaita tuottajia. Täällä tajuaa hetkessä miten vähän lopulta ymmärtääkään sampanjasta :) 

Viikon aikana olemme käyneet tunnelmallisissa pienissä kylissä sekä upeassa ReimsissaOlemme käyneet isoilla taloilla, pienillä tiloilla, nähneet sampanjan parissa työskenteleviä innostuneita ihmisiä ja onnekkaina saaneet yhdeltä jopa yksityisen tilakierroksen! Aiemmat käsitykset mauista ja brändeistä ovat muuttuneet, olemme maistaneet uskomattomia sampanjoita (useimmiten hyvässä mielessä) ja oppineet paljon niiden valmistamisesta, historiasta ja tyyleistä. Champagneen ja sampanjaan palaan uudelleen täällä blogissakin, koska kaikkia upeita kokemuksia ei mitenkään saa mahtumaan yhteen postaukseen. Matkaväsymys on muutenkin jo sitä luokkaa, ettei ajatus tahdo kulkea. Kuviakin on jo lähemmäs 2000 ja niitä täytyy perata tarkemmin sitten kotona. Meillä ei ollut Champagnen suhteen mitään suurta suunnitelmaa, koska ymmärrämme alueesta ja juomasta lopulta niin vähän. Halusimme ottaa mukaan erilaisia tuottajia ja sampanjoita sen enempää etukäteen karsimatta. Ensimmäisellä kerralla Champagnessa kannattaakin kai vain mennä minne nenä näyttää - tutustua muutamiin isoihin taloihin ja joihinkin pientuottajiin ja poimia tiedonmurusia sieltä täältä. Lukemalla, maistelemalla, miettimällä, juttelemalla ja kyselemällä alkaa vähitellen hahmottamaan mistä sampanjoissa on kyse ja mitkä niistä miellyttävät itseä eniten.

Sampanjan maisteluita on tarjolla joka puolella. Niitä ei kuitenkaan kannata haalia montaa yhdelle päivälle, sillä makunystyrät turtuvat nopeasti. Kerralla maistellaan yleensä pari sampanjaa, mutta joskus useita, jolloin on viisain maistaa vain vähän jokaisesta. Ajatus sampanjan kaatamisesta tai sylkäisemisestä pois vaatii ehkä hetken totuttelua. Humalaisia turisteja täällä Épernayssa ei kuitenkaan montaakaan ole tullut vastaan - kaikki tuntuvat ymmärtävän, että sampanja on tarkoitettu maisteluun ja nauttimiseen pienissä määrin :)Lauantaina matkamme jatkuu taas uusille seuduille ja myös uuteen teemaan. Lisää Champagnesta ja muusta siis myöhemmin. Miltä muuten Champagne kuulostaa lomakohteena, entä kiinnostaako sampanja juomana :)? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti