Sivut

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Home Sweet Home

Kotona onnellisesti! Kolme viikkoa ja 6000 kilometriä hurahtivat nopeasti, Saksan autobaanoilla kirjaimellisestikin. Ns. läpikulkumaissa tiet ovat todella hyvät ja leveät, mutta mahdollistavat myös hurjat nopeudet. Kolareitakin näillä baanoilla näkee pikkuteitä enemmän. Kysymys kuuluukin: onko tilastollisesti turvallisempaa ajaa pikkuteitä vai nopeita läpikulkuteitä? Kovissa nopeuksissa kolarit ovat pahempia ja syntyvät pienistäkin virheistä, kun taas pikkuteillä ollaan nokat vastakkain. Uskomattomilla ruosteisilla sillipurkeilla noille baanoille myös lähdetään..

Keräsimme tässä kotona muutamia matkafaktoja: auton paino täydessä lastissa oli noin 2300 kg. Tuliaisina toimme aika paljon sampanjaa ja viinejä, sekä karkkia (minulla lähti vähän käsistä). Auton korkeus oli n. 2+ metriä, sillä katolla oli suksiboksi matkatavaroiden kuljettamiseen. Ajomatka oli lähemmäs 6000 km ja maksiminopeutemme autobaanoilla oli 170km/h. Maita näimme 9 (Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Ranska, Belgia, Tanska, Ruotsi), joista osan läpi tosin vain ajoimme. Majoituspaikkoja matkan varrella oli 11 erilaista.


Ensimmäiset neljä kuvaa: 1. Berliini: kulttuuria ja Starbucksia. Niin turha, niin pakollinen ;) 2. Berliner Weiße: makusiirapilla höystetty vehnäolut. Kirpeää ja pikkaisen makeaa - tätä tulee ikävä! 3. Ranska: ankaraa suunnittelua. Tuo tuoli jätti ikuiset pihkatahrat pallohameeseeni. 4. Saksa: Tender Nuss, Nussini ja kikatukset ;)

Toinen pääkohteemme oli Normandia. Yövyimme yhden yön Avranches-nimisessä pikkukaupungissa pari päivää ennen Ranskan ympäriajoa. Hölmöläisten tuuria, sillä lähtöpäivänämme megatapahtuma aiheutti jo valtavan ruuhkan. Kävimme katsomassa jylhän Mont Saint-Michelin luostarisaaren (jossa sattumalta lakkoiltiin) ja Claude Monet'n kodin Givernyssä. Turistikohteista suuntasimme "tutun tutun" päärynätarhalle maaseudun perukoille pariksi yöksi. Paikka oli todellinen keidas: kaksikerroksinen omakotitalo kumpuilevan hiekkatien päässä, pihalla uima-allas, sonnilauma ja niitä päärynäpuita.


1.-2. Champagne: Ihana vuokrakämppämme Épernayssa. 3. Giverny: Claude Monet'n puutarha. Ilmeestä kiitos kukissa touhuaville ampiaisille. 4. Normandia: Mont Saint-Michel, turistirysä syystä.

Normandian maatilatukikohdastamme kävimme kiertämässä D-Dayn maihinnousurannat. Kertailimme autossa toisen maailmansodan historiaa ja kävimme vierailulla myös amerikkalaisten sotilaiden hautausmaalla. Nyt kotona aloimme katsomaan sarjaa nimeltään Band of Brothers, joka kuvaa Normandian maihinnousua. Sarja vaikuttaa todella laadukkaalta ja mieheni onkin ronskimpana katsonut sen läpi jo monta kertaa. Ostimme myös Juno Beachin Juno Beach Centeristä ranskalaisen leffan naispuolisista agenteista toisessa maailmansodassa. Sekin vaikuttaa mielenkiintoiselta! Rannoista kirjoittelen lisää toisen kerran, niin paljon kohteemme antoivat ajateltavaa.


1. Normandia: Utah Beach, amerikkalaisten joukkojen toinen maihinnousuranta. 2.-3. Päärynäparatiisi Normandian maaseudulla. 4. Saksa: pahan onnettomuuden aiheuttama ruuhka moottoritiellä. Kotimatkalla jo.

Normandian jälkeen lähdimme varsinaiselle kotimatkalle ja päivät koostuivat ajosta, huoltoasemapysähdyksistä ja vaihtuvista hotelleista. Saksassa pistäydyimme erehdyksessä Border Shopiin, eli viinalastissa lilluvalle proomulle. Karmea paikka :D Se antoi kuitenkin vähän perspekstiiviä Tallinnan viinarallille, kyllä sitä muuallakin osataan... Ruotsissa pysähdyimme Grännan polkagris-tehtaalle ja raitakarkkia lähti mukaan parisen kiloa, hups! Lopulta seilasimme Tukholmasta Tallinnaan ja tässähän sitä taas ollaan :)


1. Saksa: Border Shop: proomu viinalastissa :P 2. Border Shopin saalis: laatikollinen Ritter Sportia ;) 3. Ruotsi: Grännan polkagris-tehtaanmyymälän ostokset: 2-3 kiloa raitakarkkeja, tuliaisiksi asti siis! 4. Vaatimattomien matkatavaroidemme "muutto" kotiin.

Muutaman matkakertomuksen haluan vielä kirjoittaa, mutta joka tapauksessa on hauska olla taas kotona ja palata Tallinna-aiheisiin. Meille on muutaman tunnin päästä tulossa kaveripariskunta pariksi päiväksi kylään ja ajatuksena on muun muassa käydä päiväreissulla Tallinnan ulkopuolella :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti