Sivut

sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Kirjavuosi 2013

Luin lapsena paljon, sitten minulla oli jostain syystä tauko. Olen kuitenkin koko ajan halunnut lukea enemmän, joten aloin asettamaan muiden uudenvuodentavoitteiden joukossa lukutavoitteen. Viime vuonna se oli kirja kuukaudessa (luin 14 kirjaa) ja tänä vuonna puolitoista kirjaa kuukaudessa, mikä toteutuikin.

Pyrin lukemaan sekaisin vähän "raskaampia" teoksia (kirjallisuuden klassikoita, historiallista fiktiota, scifiä..) ja kevyempiä/viihdyttävämpiä teoksia. Kuten olen joskus maininnutkin, historiallinen fiktio on lempilajini ja erityisesti toisen maailmansodan ja kylmän sodan aikaiset seikkailukertomukset menevät vauhdilla. Tykkään myös dystopiakirjallisuudesta, jota tänä vuonna edusti onnistuneesti C. J. Sansomin Dominion. Muunkin tyylinen historiallinen fiktio maistuu, esimerkiksi sadan vuoden takaiseen Barcelonaan sijoittuva The Angel's Game (Carlos Ruiz Zafón) oli ihan loistokirja, samoin pidin Geishan muistelmista (toisen maailmansodan Kiina) ja viimeisimpänä, vuoden koskettavimpana kirjana loisti Lumikukka ja Salainen Viuhka, joka on historiallisesti tarkka, mielenkiintoisesta näkökulmasta kirjoitettu kuvaus naisten asemasta ja naisten välisestä ystävyydestä 1800-luvun Kiinassa.

Vuoden työvoitto oli Dostojevskin Idiootin lukeminen, sillä kirpparilta ostamani käännös oli kieleltään ihan ruokottoman huono.. Itse tarina on mainio ja jossain vaiheessa ehkä pitäisi vaan lukea se uudelleen kunnollisena käännöksenä. Vuoden turhake puolestaan oli Secret Diary of a Call Girl. On kiva välillä kokeilla eri tyylejä, mutta tämä kirja oli aika lailla tyhjää täynnä. Jäi sellainen olo kuin olisi ahmaissut rasiallisen konvehteja sokerinhimoon: jäljelle jäi lähinnä huono olo ja paha maku suuhun.. :) Myös ylistetty The Time Traveler's Wife oli lievä pettymys: ihan viihdyttävä ja luettava, mutta vähän pitkäveteinen ja jotenkin liian korostetun "jenkkiläinen" kerrontatyyliltään.

Erityismaininnat loistavuudestaan tänä vuonna saavat: Naurua Pimeässä (Vladimir Nabokov), Lumikukka ja Salainen Viuhka (Lisa See), The Angel's Game (Carlos Ruiz Zafón), Master & Margarita (Mikhail Bulgakov) ja Dominion (C. J. Sansom). Lähes kaikki muutkin lukemani kirjat olivat vähintään hyviä (viihdyttäviä, älyllisiä, hauskoja, opettavaisia, ajatuksia herättäviä..), mutta nämä jäivät pään sisälle kaikumaan. 

Koska tämän vuoden lukutavoite toteutui melko helposti, haastan itseäni vielä vähän lisää alkavana vuonna. Vuoden 2014 lukutavoite on 20 kirjaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti