Sivut

tiistai 20. elokuuta 2013

Lasnamäe, kerro meille tarina

Mainitsin aiemmin käyneeni kaverini kanssa pienellä kaupunginosakierroksella Lasnamäellä, Tallinnan suurimmassa kaupungiosassa. Ihan vain päämäärättömästi kävelemässä, katselemassa, kuvailemassa ja juttelemassa. Hyppäsimme bussiin keskustassa ja jäimme pois kun ikkunoista näkyi tarpeeksi kerrostaloja. Tämä tapahtui kadulla nimeltään K. Kärberi, mistä lähdimme kartan avulla suunnistamaan. Kiertelimme lopulta useamman tunnin, sillä Lasnamäki on laaja alue ja koko ajan tuntui, että tuonne ja tuonne pitäisi vielä päästä kurkistamaan. Kävimme muun muassa kierrätyskeskuksella (vaatteet euron) sekä kauppakeskusten nurkilla. Kurkimme sisäpihoille, kävimme katsomassa torin vilinää. Mietimme millainen käsitys meillä on elämästä Lasnamäellä ja mitä se todellisuudessa on.Lasnamäe on Tallinnan suurin kaupunginosa, sekä pinta-alaltaan että asukasmäärältään (n. 116 000 asukasta). Sen asukkaista suurin osa puhuu venäjää äidinkielenään ja Wikipedian mukaan vain 65 prosentilla asukkaista on Viron kansalaisuus (osittain tästä olen kirjoittanut jo puolikkaan postauksenkin, kunhan vain saisin sen viimeisteltyä.. :) Lasnamäkeä on kuvattu palveluiltaan askeettiseksi 'nukkumalähiöksi', missä käydään vain rojahtamassa sänkyyn seuraavaa työpäivää odottaen ja kaupunginosa tunnetaankin kai parhaiten harmaista, korkeista vieri viereen rakennetuista kerrostaloistaan. Olen myös kuullut sanottavan, että Lasnamäki on tänä päivänä lähes yksinomaa enää sitä todellista Tallinnaa (ihan kuin jokainen mäki ja kulma kaupungissa ei olisi ihan yhtä todellista kaupunkia).
Miltä Lasnamäe (lähes) ensikertalaisen silmin sitten näytti? Paljon erinäköisiä, -kokoisia ja -kuntoisia kerrostaloja, pusikoita, rojuja, mutta myös kauppoja ja kauppakeskuksia, uusia autoja, maalattuja julkisivuja, toreja, paljon vesimeloneja (kuten kaikkialla tähän aikaan), kaikenikäisiä ihmisiä. Aika täynnä elämää ollakseen pelkkä nukkumalähiö, yllättävän tavallinen ja siisti kaikessa resuisuudessaan. Tämä Tallinnan ehkä huonomaineisin kaupunginosa on toisaalta helppo niputtaa kategorioihin: harmaata kerrostaloa, venäjänkielistä vähemmistöä, ei kauhean varakasta aluetta, epäsiistiä. Toisaalta taas aika vaikeaa, koska näille kaikille löytyy myös vastakohtansa: leikkiviä lapsia, iloisia värejä, uusia autoja, moderneja palveluita..

Olimme liikkeellä päiväsaikaan ja Lasnamäki varmaankin näyttää aika erilaiselta iltaisin ja öisin. Olisikin mielenkiintoista kuulla millaisia kokemuksia, mielikuvia tai tarinoita teillä muilla on Lasnamäestä, onhan se niin kiinteä osa Tallinnaa. Lasnamäkeä muuten kuvaa elokuva Sügisball, mikä täytyykin katsoa seuraavaksi. Hyvä vaihtoehto olisi tietysti lukea leffan innoittaja, Mati Untin 70-luvun romaani (mielellään alkuperäiskielellä.. :)).

12 kommenttia:

 1. Oot kyllä ihan huippu, kun käyt tällä tavoin tutustumassa erilaisiin paikkoihin. Olen sun blogin lukemisen jälkeen inspiroitunut lähteä itsekin seikkailemaan, vaikka sitten ihan lähellä olevaan Lasnamäkeen :) Blogiasi on ilo lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista, kyllä taas päivä piristyi! Ihana kuulla, että juttuni tuntuvat joskus sentään toisistakin mielenkiintoisilta ;)

   Mä oon huomannut, että ei kaiken tartte aina olla niin ihmeellistä. Joskus riittää, että lähtee vaan kuljeskelemaan ja katselemaan, tai menee johonkin paikkaan/tapahtumaan, joka ei tunnu ihan omalta. Yhtäkkiä huomaakin että oli tosi hauskaa, oppi jotain uutta tai sitten sai vaan kunnon nauruterapiaa.. :) Mä yritän olla aika ennakkoluuloton menoissani, sitä kun helposti alkaa miettimään, että "siel on kumminki ihan tylsää" ja oikeasti harvoin on kun johonkin vaan lähtee.

   Ja kiitos samoin, niin on sunkin blogia! Oottelen aina uusia postauksia :) Olen muuten miettiny, et keräisinkö jonkun Tallinna-blogit -osion tohon sivupalkkiin. Meitä ei ole kauhean paljoa, tosin en kyllä tiedä tiedänkö läheskään kaikkia..

   Poista
 2. Me käytiin ajelemassa muutama kuukausi sitten yöllä Lasnamäellä, oli vielä ukkosmyrsky, melko pelottavaa! Mutta ihan tavallisia lapsiperheitä sielläkin ulkona leikki (niitä tosin ei näyttänyt sää haittaavan..) Ei olisi kyllä silti ensimmäinen paikka, mihin Tallinnassa muuttaisin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei ihan kyllä mullekaan.. Päivällä näytti rauhalliselta kaikin puolin, mutta juuri toi ilta-/yöaika on kysymysmerkki. Ja naapurit on toinen suuri kysymysmerkki, niitä kun ei oikein ole mahdollista valita. Ns. siisteimmillä alueilla on ehkä suurempi todennäköisyys, että rappu on rauhallinen eikä tarvitse kuunnella mekastusta. Kyllä siellä kuitenkin oli päivälläkin nähtävissä sellasta kalja/-viinapullo kourassa maleksimista. Mutta toisaalta, ei se kyllä ehdoton ei:kään asuinpaikkana ainakaan nyt näkemäni perusteella olisi. Ja uskon että Lasnamäen sisällä on myös aika erilaisia alueita.. :)

   Poista
  2. Varmasti on! Joskus pelottaa kulkea yöaikaan jopa tässä omalla kotikadulla keskustassa, sen verran epämääräistä porukkaa joskus näkee.


   Oon muuten alkanut pikkuhiljaa lämmetä sille blogin perustamiselle, vielä pitäis vaan se nimi keksiä :)

   Poista
  3. No kieltämättä näkee! Narkkarit on niitä pahimpia, pahimmillaan niin sekavia ja arvaamattomia. Kerran yksi löi mun miestä ohikulkiessaan käteen, toisen kerran yks ryntäili kadulla omenoiden ja veitsen kanssa ja sen ohi piti livahtaa. Sit on näitä sukkasillaan kulkijoita, autotiellä makoilijoita.. Surullista ja pelottavaakin..

   Tosi kiva jos nyt innostut perustamaan blogin, käythän sitten linkkaamassa sen :)

   Poista
 3. Olen virolaiselta ystävältäni kuullut, että Lasnamäe on samankaltainen kuin Suomessa Kontula ja Itäkeskus. Eli aikalailla täynnä narkkareita ja kuulemma pelottavaa seutua liikkua öisin. Näin siis olen kyseisestä paikasta kuullut, omalta osaltani ei ole minkään sortin kokemusta Lasnamäestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitokset kommentista :) Ei ole vaikea uskoa myös tätä puolta Lasnamäestä. Kokemusta moisesta ei minullakaan ole, mutta uutiset, kuulopuheet ja omalla tietyllä tavallaan myös Lasnamäen tunnelma kertovat siitä, että suhteellisen rauhallisen pinnan alla (esim. juuri yöaikaan) on "toisenlaiset kasvot". Tallinnassa on suuri huumeongelma ja köyhyyskin eri luokkaa, kuin mihin me olemme suomalaisessa hyvinvoinnissa tottuneet. Jossainhan nämä ihmiset elävät ja mitä ilmeisimmin Lasnamäki on yksi näistä alueista.

   Meidän aurinkoinen päiväreissumme antoi siis ehdottomasti vain yhden kuvan ja pintaraapaisun Lasnamäestä ja oletettavasti myös alueen sisäistä vaihtelua esiintyy. Joku kortteli voi olla toista rosoisempi.

   En ole suuri Itä-Helsingin tuntija, mutta sen perusteella mitä siitä tiedän (pari kaveriani on asunut/asuu idässä), uskoisin Itä-Helsingin olevan Lasnamäkeä siistimpää ja rauhallisempaa. Mutta mene ja tiedä! Pitäisi asua pidempään molemmissa, että uskaltaisin lähteä tarkemmin arvioimaan :)

   Poista
  2. Idässä aikoinaan asuneena täytyy todeta mainittujen asuinalueiden olevan aivan turvallisia. Aikalailla täynnä narkkareita ajatusta itsekin kannattelin kun alta kymmenvuotiaana Laivanvarustajankadulla asustelin.

   Poista
  3. Jep, minulla on sellainen käsitys, että Itä-Helsinki on keskimäärin mainettaan siistimpää, mutta toki sielläkin sitä sisäistä vaihtelua löytyy. Eri henkilöillä voi siis varmastikin olla aika erilainen kokemus :)

   Poista
 4. Hei, mistä se kierrätyskeskus löytyy? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Täältä löydät englanniksi myymälöiden sijainnit: http://uuskasutus.ee/en/?l :)

   Poista