Sivut

tiistai 13. elokuuta 2013

Pikkuisen hyvää

Kävin tänään toisen tytön kanssa viemässä vaatteita naisten ja lasten turvakotiin Nõmmelle ja kirjoitan nyt tännekin tästä mahdollisuudesta. Käytetyille vaatteille ja tavaroille on tarvitsijoita, joille suoraan antaminen on mielestäni varsin varteenotettava vaihtoehto kierrätyskeskuksille. Tarvitsevia tahoja on helppo löytää. Vaatteita, tavaroita ja astioita tarvitaan esimerkiksi juuri turvakodeissa ja lastenkodeissa, vanhoja peittoa, tyynyjä, vilttejä sekä kissojen ja koirien tarvikkeita puolestaan ottavat vastaan lemmikkien turvapaikat.

Nõmmen turvakodissa asuu eri-ikäisiä naisia ja lapsia, pikkulapsista aikuisiin. Ystävällisen ja puheliaan emännän mukaan turvakotiin tullaan eri syistä: perheväkivalta ja vakava köyhyys tai suuret velat ovat näistä kärkisijoilla. Kodin yhteisessä keittiössä hääräili iloinen ja sporttinen 15-vuotias tyttö ja kieltämättä jäi sellainen tunne, että kivat ja siistit vaatteet ovat varmastikin tervetulleita.

Kotiin päästyäni vilkaisin erästä toista mahdollisuutta: mitä konkreettista voisin tehdä lemmikkien turvapaikan hyväksi, jotain muuta kuin satunnainen rahan lahjoittaminen. Ainakin koirien ulkoiluttajia tarvitaan jatkuvasti ja tuollaisessa liikunnallisessa hommassa yhdistyisivätkin kätevästi hupi ja hyöty. Jätän ajatuksen hautumaan, ehkäpä jonain päivänä.. Esimerkiksi sijaiskotina emme tällä hetkellä voisi toimia oman kissan takia.

Oletteko te muut antaneet tavaraa (tai omaa aikaanne) hyväntekeväisyyteen ja millaisille tahoille? Tai millaisille tahoille voisitte ajatella näitä antavanne :)?

4 kommenttia:

 1. Hei! Kiitokset kivasta blogista! Vaikka Tallinna ei ole koskaan kuulunut mun lempikaupunkeihin, olen kuitenkin viime aikoina , myöskin Sun blogisi kautta tullut arvostamaan ja tykkämään siitä enemmän. Itse kotoisin Tartosta, mutta asun jo vuosia Porvoossa.
  Olen minäkin tehnyt vaan rahallisia lahjoja sekä koirien että kissojen turvakoteihin, varsinaisest jouluina. Joskus on tarvittu apua kissojen vakavammiin toimenpiteisiin, sit olen avustanut. Ja aina siitä tulee hyvä olo itselle, tuntuu tekevän jotain konkreettisesti hyödyllistä ja hyvää sydämmestä. Harkitsen myös ottokissaa, mutta...olen niin syvästi koiraihminen. Koiraa vaan ei olis viisas ottaa nyt mun liian pitkien työpäivien syystä.
  Terveisiä ja hyvää jatkoa vaan blogille! Katrin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos kivasta kommentista ja ihana kuulla, että olet löytänyt blogistani virikkeitä tykätä Tallinnasta enemmän! :)

   Tuollainen avustaminen on kyllä todella konkreettista ja sillä on ratkaiseva vaikutus jonkun viattoman kissapoloisen elämälle. Ihanaa kuulla, että avustamishaluisia ja epäitsekkäitä ihmisiä löytyy.. :)

   Minäkin ottaisin niin mielelläni kissan turvapaikasta, mutta tällä hetkellä meillä on tämä pörrö. "Jouduimme" ottamaan aikanaan tietyn rotuisen kissan, koska mieheni on pikkaisen allerginen kissoille ja tälle rodulle saattaa olla vähän parempi sieto.. No, se vaihtelee, mutta ei tästä kissasta enää käy luopuminen. Ja on se vähän niin, että kun on kerran kissan ottanut, niin luopumiskynnyksen pitäisikin olla korkea.

   Terveisiä Porvooseen, kaunis kaupunki sekin :)!

   Poista
 2. Hei,

  tuo kuulostaa kyllä hyvältä vaihtoehdolta, että voi viedä suoraan tarvitseville! Mitään käyttökelpoista ei tosiaan kannata heittää pois, aina on joku, joka tarvitsee. Itse olen Suomessa vienyt vaatteita Pelastusarmeijalle, samoin muutama ylimääräinen huonekalu päätyi sinne muuttosiivouksen yhteydessä.

  Sekä Suomessa että Virossa vein löytöeläinkodille vanhoja peittoja, lakanoita ja jotain tarvikkeita. Ja kait sitäkin voi sanoa hyvätekeväisyydeksi, että mun toinen kissa on kotoisin Tallinnan Loomade hoiupaikasta. =)

  Täällä Venäjällä näyttää toimivan vaatteiden ja joidenkin muidenkin tavaroiden kierrätys niin, että ne jätetään siististi roskiksen viereen. Siitä voi tarvitseva niitä sitten ottaa ja näyttävät kodittomille ainakin kelpaavan.

  -Susanna Pietarista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva kun kommentoit :) Meidänkin pitäisi tehdä kesäsiivous ja antaa jotakin ylimääräistä esim. lastenkodeille, sieltä kun esimerkiksi omiin koteihin muuttavat täysi-ikäiset kaipaavat kaikenlaista tavaraa.

   Ja minusta on oikein huomaavaista ottaa lemmikki turvapaikasta, kyllä sitä voi hyväntekeväisyydeksi kutsua. Aina lämmittää mieltä tietää, että joku turvapaikkaan joutunut raukka on saanut uuden kodin, se kun ei ihan itsestäänselvää ole ja tilat noilla tuntuvat joka tapauksessa aina olevan kortilla.

   Tuo kadulta/roskisten vierestä ottaminen on kyllä kätevä tapa kierrättää ja tarjota tavaroita eteenpäin. Se ehkä vaatii, että köyhyyttä on jonkin verran. Kyllähän tuota Helsingissäkin tapahtuu, mutta minulle ei ainakaan olisi tullut mieleen jättää käyttökelpoisia tavaroita roskiksille, koska riski niiden joutumisesta kaatopaikalle olisi suuri. Me saimme muuttaessamme tänne sellaisen vinkin, että pullot kannattaa vaan pakata muovikasseihin ja dumpata kadulle. Pullot täällä lähtevät kyllä nopeasti, mutta ihan tuohon en sentään kehtaisi ruveta. Mutta pullonpalautuspisteille niitä voi kyllä jättää.

   Poista