Sivut

lauantai 31. elokuuta 2013

Patarei

Kävin jonkin aikaa sitten vihdoin ja viimein Patarein linnoituksessa kulttuurikilometrin varrella. Tämä kuin kiireessä kymmenen vuotta sitten hylätty vankila osoittautui aivan ehdottomaksi kohteeksi. Valtava vankilakompleksi on kuin kauhuelokuvan näyttämö, todellinen kummituslinna - hämmästyttävä, vähän pelottava, täydellisen ränsistynyt. Me valitsimme iloiseksi yllätykseksemme hyvän hetken käydä, sillä olimme koko ajan lähes yksin. Ensi kerralla täytyy muistaa ottaa vielä taskulamppu mukaan, pimeitä käytäviä ja koppeja kun paikassa riittää. Ja Patarein linnoitus todella on äärikiinnostavaa koluttavaa.


Kiinnostuneille seuraa pieni historiikki ja sitten saavat kuvat puhua puolestani. Patarei (suomeksi patteri) toimi merilinnoituksena vuosina 1840-1867, vankilana vuosina 1920-2002 ja nykyisenä kulttuuripuistona vuodesta 2007 lähtien. Linnoituksen historia on synkkiä tarinoita pullollaan. Viimeinen teloitus Patareissa on suoritettu niinkin lähihistoriassa kuin vuonna 1991. Neuvosto-Virossa oli käytössä kuolemantuomio ja kokonaisuudessaan Patareissa teloitettiin satoja vankeja. Muun muassa teloitushuoneet ja vankien taiteilemia graffiteja on edelleen näkyvillä. Uskomattomia yksityiskohtia on muutenkin säilynyt: lääkepulloja, neuloja, lomakkeita, elektroniikkaa, kirjoja, kirjanpitoa.. Kiertelymme lopuksi kiipesimme notkuvat tikkaat vartiotorniin ja välillä tuli kutkuttava omalla vastuulla -tunnelma, mikä harvoissa turistikohteissa tulee. Se juuri on Patarein kiehtovimpia puolia: tuntuu kuin olisit ensimmäinen kävijä vankilan hylkäämisen jälkeen, mikä ei tietenkään nykyisellään pidä läheskään paikkaansa.

Patareihin saa myös opastettuja kierroksia. Kesällä meren puolella toimii ulkoilmakahvila, jossa voi istahtaa purkamaan ajatuksiaan, mitä linnoituksessa käväisy varmaankin herättää. Kesäisin alueella järjestetään myös muun muassa Kultuuritolm- taide- ja musiikkitapahtuma, joka on tältä kesältä kylläkin jo mennyt. Ensi kesänä täytyy kytätä tapahtumaa ajoissa ja käväistä. 

Ainutlaatuinen Patarei meni ehdottomasti ainakin omalle mielenkiintoisimmat kohteet -listalleni. Otin kuvia hurjan paljon ja vieläkin olisi kuvattavaa riittänyt. Mitä te muut Patareissa käyneet olette tykänneet? Meidän porukkamme vähän jakaantui: minä ja siskoni mies könysimme kännykän valon avulla pimeimmätkin nurkat, kun taas mieheni ja siskoni olivat sitä mieltä, että rotan pissan ja homeen hajusta tulee huono olo ja onhan sitä kiinnostavampiakin kohteita nähty..
9 kommenttia:

 1. Vautsi, todella upeita kuvia olet onnistunut nappaamaan. Itsekin olen ihan kikseissä tuosta vankilasta, ja käynyt siellä jo kolmesti. Ehdottomasti Tallinnan kiinnostavin nähtävyys, mielestäni. Ja se ulkokahvila on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siellähän riitti mielenkiintoista kuvattavaa, paikka on niin täynnä upeita yksityiskohtia :) Ja olen kyllä ehdottomasti samaa mieltä, että Patarei on helposti Tallinnan kiinnostavimpia nähtävyyksiä.

   Olisin ehdottomasti käynyt tuolla jo aiemmin päiväristeilijänä, jos vain olisin tiennyt millainen kummituslinna kivenheiton päässä keskustasta löytyy. Patarei ei tunnu olevan mikään hurjan mainostettu kohde kaikkien hemmottelulomien keskellä, vaikka löytyyhän sieltäkin oma kylpyläosasto, Patarei Spa ;)

   Poista
 2. Hurjan näköistä! Hienoja kuvia! Taatusti mielenkiintoinen kohde, tuonne pitää mennä joskus käymään. Tallinnassa asuneena hävettää kyllä tunnustaa, että en edes tiennyt moisen paikan olemassaolosta...

  -Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos, tuolla oli mitä kuvata.. :) Hah, en tiennyt minäkään Patareista kuin vasta noin vuosi sitten ja sehän on ollut yleisölle avoinna vuodesta 2007. Käy ehdottomasti tuolla kun seuraavaksi tulet Tallinnaan - kamera ja taskulamppu mukaan :)

   Poista
 3. Patarei on kyllä todellakin käymisen arvoinen paikka! Saimme pari kuukautta sitten idean käydä nopeasti katselemassa ja olimme siellä n. 30 min. Eihän siinä ajassa ehdi kunnolla paikkaa nähdä, täytyy mennä ehdottomasti uudestaan, tod.näk. ensi kesänä :) Ballerinat oli kyllä surkea kenkävalinta, sillä lasinsiruja todellakin löytyi..

  Älyttömän hyviä kuvia kyllä! Et taida ensimmäistä kertaa käyttää kameraa. Etkää myös taida kuvata vanhalla Nokialla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tukevat kengät tuonne olisi kyllä nappivalinta. Minäkin köpöttelin menemään matalilla korkkareilla... :) Pimeässä erityisesti korostui se, että lattiat ovat tosi huonossa kunnossa ja sai miettiä miten jalkansa asettaa. Vaelluskengät olisivat ehkä paras valinta.

   Ja kiitos, en tosiaan ole mikään "kuvaaja", tykkään vain vähän sommitella otoksiani. Silloin kun aikaa on. Kaupungilla kuvatessa harvoin on, kun ei kehtaa lehtikuvaajan tavoin asettua asentoihin odottelemaan hyvää kuvakulmaa :D Pitää vaan diskreetisti yrittää napata kuva siitä mitä halusi kuvata ;)

   Me ostimme kesällä uuden kameran, kun lähes 10 vuotta vanha pokkarimme hajosi. Vanha kamera oli niin kestävä, että päädyimme ostamaan toisen Sonyn. Tämä on tällainen "minijärkkäri", ja tällä kiva kyllä tosiaan saa parempia kuvia kuin sillä vanhalla pokkarilla. :)

   Poista
 4. Kiitos, upeat kuvat! Paterei on kyllä nähtä. HS artekkeli antoi kimmpkkeet, mutta sinun kuvat ja blogi asian vahvisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentista. Patarei on kyllä huikean mielenkiintoinen, minun mielestäni. Tiedän, ettei se kaikkien paikka ole, mutta todellakin suosittelen toteamaan mitä mieltä siitä itse on ihan paikan päällä :) Mukavaa kevättä!

   Poista
 5. Tänään sain vasta tietää kyseisestä paikasta :D paljon luin eri blogeja paikasta. Täytyy ehdottomasti käydä seuraavalla Viron reissulla. Upeita kuvia oot ottanu!

  VastaaPoista