Sivut

tiistai 24. syyskuuta 2013

Neuvostoposliinia

Tykkään ajatuksesta, että tavaroilla on tarinoita, vaikka en edes koskaan saisi niitä tietää. Tykkään myös jollakin (oudolla) tavalla koukeroisista ja pömpööseistä neuvostoposliineista; välillä paperinohuista, välillä vähän huonolaatuisista, tökeröistäkin, mutta ei koskaan ainakaan mitäänsanomattomista. Ja miksikäs ei, jotkuthan neuvostoposliinia keräilevätkin. Lauantaina lähdin käymään kierrätyskeskuksella, sillä siellä on varmuudella valikoimaa. Ja nämähän siellä odottivat ostajaansa. Meillä ei entuudestaan ollut varsinaisia keittolautasia, saati sitten keittokulhoa. Nyt on yhdeksän lautasta ja kulho. Tästä tämä lähtee, katsotaan miten pian kaappitila loppuu ;)


Minulle näistä tulee mieleen mummot, tai vanha Arabia (ilman kultauksia). En todellisuudessa tällaisia olisi kai uutena ostanut. Mutta sehän se idea juuri onkin, nämä eivät ole uusia, näissä on jotakin enemmän. Tällaisissa saisi olla aina pieni historiikki mukana: missä ja milloin nämä on valmistettu, kuka nämä on omistanut. Ja miksi näin suloiset astiat vain odottavat kierrätyskeskuksen hyllyillä ostajaansa? Leimoista saisi varmasti tietää ainakin alkuperän, mutta niistä on kai aika vaikea löytää tietoa.

Mitä te muut tykkäätte ns. neuvostoposliinista (joka on kaikkine kultauksineen, kukkineen ja koukeroineen kaiketi ihan oma tyylinsä)? Tai tällaisista "mummomaisista" astioista muuten? Joskus hipelöin kaihoten sellaisia ihan överikullattuja ohuita kupposiakin.. ja miksipä ei tyyleillä voisi vähän leikitellä astioissakin :)


7 kommenttia:

 1. Erinomaisessa kunnossa näyttävät olevan.
  J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys! Ovat tosiaan, erityisesti tuo kulho näyttää hyvin vähän käytetyltä. Joissain lautasissa on pikkaisen jälkeä päällä olleiden pohjista, näitä on tietysti säilytetty pinossa ilman pehmusteita. Keittoa vaan nopsaan päälle! Kierrätyskeskukselta voi tosiaan löytää tosi siistejäkin (neuvosto)posliineja.

   Poista
 2. Hei satuin löytämään blogisi, mielenkiintoista lukea elämästä Tallinnassa :)! Onko näitä kierrätyskeskuksia tai muita vastaavia mistä voisi tuollaisia ihania vanhoja astioita löytää, missäpäin Tallinnaa..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitoksia kommentista ja hauskaa, että löysit tänne :)

   Jep, yritän nyt vastata mahdollisimman kattavasti. Älä ota sanaani kiveen kirjoitettuna, mutta minun mielestäni "neuvostoposliinia" on ylipäänsä täällä paitsi suht hyvin saatavilla myös edullisin hinnoin. Tässä on kuitenkin yksi mutta: mielestäni harvemmin löytää isompia, hyväkuntoisia sarjoja, kuten nyt juuri tämä keittokulhosarjani oli. Tatarin kierrätyskeskuksella olen sellaisia joitakin kertoja nähnyt ja voivathan yksittäisetkin/muutamatkin oikein valitut astiat kaunistaa kotia.

   Viralliset kierrätyskeskukset löytyvät täältä: http://uuskasutus.ee/. Sivuja ei saa englanniksi, mutta osoitteet löytyvät näppärästi tuosta etusivulta. Minun mielestäni ainakin Tatarin puodissa kannattaa astiamielessä käydä, siellä on aina valikoimaa. Olen käynyt myös Lasnamäen myymälässä, mutten muista millainen astiavalikoima siellä oli.

   Kierriksien lisäksi tavalliset kirpputorit tarjoavat myös (neuvosto)astioita. Kalevi staadionin kesäkirppis on jo kiinni, mutta Telliskiviltä löytyy lauantaisin toinen, jonka osoite on Telliskivi 60a (http://www.kirbuturg24.ee/kirbuturu-toimumisinfo). Sinne ei ole ehkä kaikista simppelein löytää, mutta jos löytää Loomelinnakin kulmille, niin sieltähän voi kysyä tarvittaessa lisäneuvoa. Astioiden saatavuus tietysti aina riippuu siitä, kuka on myymässä, joten suurta onnistumista ei joka kerralle voi taata..

   Muitakin yksittäisiä kirppareita Tallinnassa on, minä vain en ole niillä kovin laajasti käynyt. Suosittelen googlailemaan, uskoisin, että löydät :). Ja mikseivät antiikkiliikkeet ajaisi samaa asiaa, niissä kun on välillä myös neuvostotavaraa, vaikkei se kai ihan antiikkia ole.

   Kivoja kirppistelyjä!

   Poista
  2. Hei, kovasti kiinnostaa sikäläinen elämänmeno kaikkinensa. Kiva kun löysin blogisi! Ystävättäreni muutti sinne eläkepäiville, joten käyn Tallinnassa n. kerran kuukaudessa.

   Poista
  3. Ihanat astiat, kelpais mullekin!!

   Poista
  4. Mistä kannattaisi kysellä neuvostoliiton aikaisia villapeittoja

   Poista